Siirry sisältöön

Automaattinen päätöksenteko lakisääteisessä vakuuttamisessa

Työtapaturma- ja ammattitautilain (459/2015), liikennevakuutuslain (460/2016) ja potilasvakuutuslain (948/2019) mukaiset vakuutukset ovat lakisääteisiä. Automaattinen päätöksenteko niissä perustuu hallintolakiin (434/2003) ja julkisen hallinnon tiedonhallinnasta annettuun lakiin (906/2019).

Hallintolain mukaan asia voidaan ratkaista automaattisesti, jos päätökseen ei sisälly seikkoja, jotka edellyttävät tapauskohtaista harkintaa, tai johon sisältyvät tapauskohtaista harkintaa edellyttävät seikat asian käsittelijä on arvioinut. Ratkaisemisen on perustuttava sovellettavan lain ja etukäteisen harkinnan perusteella laadittuihin julkisen hallinnon tiedonhallinnasta annetun lain mukaisiin käsittelysääntöihin.

Lakisääteisiin vakuutuksiin liittyvien asioiden automaattisesta ratkaisemisesta tehdään julkisen hallinnon tiedonhallinnasta annetussa laissa tarkoitettu käyttöönottopäätös.

Tarkempia tietoja Suomen Vahinkovakuutus Oy:n (jäljempänä SVV) automaattisesta päätöksenteosta lakisääteisissä vakuutuksissa löydät alla julkaistuista käyttöönottopäätöksistä.

Käyttöönottopäätökset

Liikennevahingossa vaurioituneen ajoneuvon korjauskustannusarviointi

Päätös

Tämä päätös on julkisen hallinnon tiedonhallinnasta annetun lain (906/2019, jäljempänä tiedonhallintalaki) 28 d §:n mukainen päätös siitä, että SVV ottaa käyttöön hallintolain (434/2003) 8 b luvussa tarkoitetun automaattisen ratkaisumenettelyn liikennevahingossa vaurioituneen ajoneuvon korjauskustannusarvion hyväksymisprosessissa.

Perustelut

SVV katsoo, että käyttöönottopäätöksen kohteena oleva ratkaisumenettely täyttää automaattisen ratkaisumenettelyn käyttöönottoa koskevat edellytykset. SVV on huomioinut arvioinnissaan liikennevakuutuslaissa (460/2016), vahingonkorvauslaissa (412/1974), hallintolaissa (434/2003), julkisen hallinnon tiedonhallintalaissa (488/2023) sekä yleisessä tietosuoja-asetuksessa (EU 2016/679) säädetyt edellytykset.

Hallintolain 53 e §:n 2 momentin mukaan viranomainen voi ratkaista automaattisesti asian, johon ei sisälly seikkoja, jotka edellyttävät tapauskohtaista harkintaa, tai johon sisältyvät tapauskohtaista harkintaa edellyttävät seikat virkamies tai muu asian käsittelijä on arvioinut. Ratkaisemisen on perustuttava sovellettavan lain ja etukäteisen harkinnan perusteella laadittuihin julkisen hallinnon tiedonhallinnasta annetun lain (906/2019) 2 §:n 16 kohdassa tarkoitettuihin käsittelysääntöihin.

Ajoneuvon korjausta koskeva vaatimuksen käsitteleminen ei sisällä tapauskohtaisen harkinnan tarvetta eikä harkinnanvaraisia elementtejä, sillä kyseisten vaatimusten käsitteleminen perustuu SVV:n ennalta laatimiin käsittelysääntöihin ja vaatimukset käsitellään vasta sen jälkeen, kun vahingon korvausvastuun peruste on yhtiössämme ratkaistu. Käsittelysäännöt ohjaavat asian käsittelyä ja automaattista ratkaisemista. Käsittelysäännöt on laadittu siten, että automaattinen ratkaisumenettely johtaa kunkin automaattisesti käsitellyn vaatimuksen osalta liikennevakuutuslain ja vahingonkorvauslain mukaiseen lopputulokseen.

Käsittelysääntöihin on määritelty rajaukset, joiden perusteella asian ratkaiseminen siirtyy luonnolliselle henkilölle. Rajausten taustalla on tarve huolehtia asianosaisen oikeusturvan toteutumisesta ja asian asianmukaisesta selvittämisestä muutoinkin.

Hallintolain 53 f §:n 1 momentin mukaan automaattisen ratkaisemisen edellytyksenä on, että luonnollinen henkilö, johon ratkaisu on kohdistettu, voi kaikilta osin vaatia siihen oikaisua maksutta 7 a luvun mukaisella oikaisuvaatimuksella tai siihen rinnastuvalla vaatimuksella, joka käsitellään päätöksen tehneessä viranomaisessa tai sen kanssa samaan rekisterinpitäjään kuuluvassa viranomaisessa.

Hallintolain 53 e §:n 4 momentin mukaan oikaisuvaatimusta tai siihen rinnastuvaa vaatimusta ei voida ratkaista automaattisesti.

Automaattisessa ratkaisumenettelyssä annetaan myönteisiä ratkaisuja. Siltä osin, kun jotain ei kokonaan korvata laskelman osalta, asia siirtyy luonnollisen henkilön käsiteltäväksi. Tällöin asiassa annetaan erillinen kirjallinen korvauspäätös muutoksenhakuosoituksineen. Tällaisesta annetusta päätöksestä on mahdollista valittaa muutoksenhakuelimeen.

Liikennevakuutuslain mukaan vahingonkärsinyt tai vakuutuksenottaja voi pyytää päätöksen johdosta yhtiöltä itseoikaisua tai valittaa päätöksestä Liikenne- ja potilasvahinkolautakuntaan (jäljempänä Liipo) tai yleiseen tuomioistuimeen.  Itseoikaisu ja valittaminen Liipoon ovat maksuttomia. Oikaisuvaatimuksen käsittelee aina luonnollinen henkilö.

SVV on rekisterinpitäjänä toimiessaan huomioinut kaikki tietosuojalainsäädännön, erityisesti yleisen tietosuoja-asetuksen (EU 2016/679), vaatimukset käsitellessään henkilötietoja.

Sovelletut säännökset

Hallintolaki (434/2003) 53 e §, 53 f §, 53 g § (487/2023)

Laki julkisen hallinnon tiedonhallinnasta (906/2019) 28 a §, 28 b §, 28 c §, 28 d, 28 f § (488/2023)

Liikennevakuutuslaki (460/2016)

Vahingonkorvauslaki (412/1974)

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

Käsittelysääntöjä koskeva dokumentaatio (TiHL 28 a § 2 mom.)
Laadunvarmistusta sekä laadunvalvontaa koskeva dokumentaatio (TiHL 28 b 3 mom. sekä TiHL 28 c § 2 mom.)

Yllä mainitut asiakirjat sisältävät liikesalaisuuden alaista tietoa (laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta (621/1999) 24 § 1 mom. 20 kohta).

Päätöksenteko ja käyttöönotto

Päätös on tehty 20.3.2025.

Päätöksen on tehnyt palvelujohtaja Tommi Lehmusvirta.

Säilytysaika ja muutoksenhaku

Jos automaattinen ratkaisumenettely poistetaan käytöstä, SVV säilyttää tämän käyttöönottopäätöksen sen jälkeenkin vähintään viiden vuoden ajan. Määräaika alkaa poistamista seuraavan vuoden alusta (tiedonhallintalaki 28 d § 3 mom.).

Tähän käyttöönottopäätökseen ei saa hakea muutosta (laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa 6 § 2 mom).

Lisätietoja

Lisätietoja automaattisesta ratkaisumenettelystä saa sähköpostilla tietosuoja@suomenvahinkovakuutus.fi